top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Idilična Štajerska

Za vikend (kraj lipnja 2021.) smo pobjegli u hladnije krajeve – na prosječna 23 austrijska stupnja. Pogled na zelene šume, uredno pokošene livade poput tepiha, kravice koje pasu i kuće prepune cvijeća ostavit će vas bez daha. Jednostavno se prepustite ugođaju. Dijelim ideje – možda vas potaknu na izlet.



Dachstein Krippenstein vam osim prekrasne prirode i pogleda koji oduzimaju dah nudi nekoliko atrakcija. Na 2.100 metara doći ćete sa dvije (od tri) žičare, a na vrhu vas čeka šetnica sa dva vidikovca od koji je 5Fingers za hrabrije. S jedne strane je pogled na glečer, a s druge na doline i jezera. Temperatura je bila 15 stupnjeva i sunčano, nije bilo vjetra i nije bilo hladno. No, nemojte da vas zavara temperatura i namažite se kremom za sunčanje jer bi vrlo lako mogli izgoriti. Na njihovoj web stranici možete pogledati i ostale sadržaje poput Mamutove špilje, Giant Ice Cave ili kanjona.




Iako na Krippensteinu postoji ledena špilja, mi smo odlučili otići u malo udaljeniju, ali najveću svjetsku. Eisriesenwelt je svijet za sebe u kojem je vrijeme stalo. Unutra će vas dočekati do 7 metara debeo sloj leda star 5.000 godina, oko kojeg ćete napraviti 700-tinjak koraka po stepenicama. Do sada je istraženo 42 km dužine puteva do 7 km dubine, a dalje se nitko ne usudi ići. Špilja se nalazi na 1.656 metara i do nje ćete malo pješačiti i voziti se žičarom. Toplo se obucite, unutra je 0 stupnjeva, no na ulazu i izlazu u špilju jako puše. Vođena tura traje oko sat vremena.




900 godina star dvorac Hohenwefen s utvrdom je prekrasno očuvan i uređen sa zanimljivim izložbama. U cijenu ulaznice nije uključena vođena tura po dvorcu i bez koje ne možete ući unutar njega po sobama (doplata je 2€). Najveća atrakcija su sokolari. Dva puta dnevno možete pogledati show u kojem se demonstriraju let sokolova, supova, orlova i lokalnih ptica. Određenim danima se održavaju i srednjovjekovne igre, mistične noći i posebni programi, pa provjerite prije na stranici.




U blizini našeg smještaja bio je dvorac Treutenfels; nismo ga posjetili, samo razgledali izvana; i malo jezero Putterersee koje je u biti kupalište za koje se plaća ulaznica.

Obišli smo Hallstatt u kojem je bila najveća gužva. Slavni photopoint je na glavnoj cesti nakon crkve. Schladming je pust, svi su tamo samo po zimi na skijanju. Kao i u Bischofshofenu u koji smo svratili vidjeti skakaonicu.

U tom kraju na do sat vremena vožnje ima još mnogih ljepota za istraživati. Poput kanjona Donnersbachlamm, slapovi, adrenalinski parkovi, dvorci i razna mjesta. Imate što istraživati i tjedan dana.

Trgovine nedjeljom ne rade, a subotom do popodne (između 15 i 18). Poželjno je rezervirati mjesto u restoranu nekoliko dana prije jer su svi bolje ocijenjeni većinom puni par dana unaprijed.


21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page