top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Bijeg u zeleno

Na sat vremena od Zagreba u okolici Karlovca, kriju se zeleni krajolici okruženi rijekama i stari gradovi, vrijedni jednodnevnog izleta.


Bijeg u zeleno, rijeka Dobra

Autom krenite okolnim putem preko Pisarovine jako želite izbjeći gužvu na autocesti i staroj karlovačkoj. Po putu pogledajte koji put prema gore – na rasvjetnim stupovima ćete sigurno naći barem par roda u gnijezdima. Blizina rijeka siguran im je izvor hrane, pa im očito ovdje jako odgovara stanovati.

Srednjovjekovni Stari grad Ozalj smješten je na klisuri iznad Kupe. Parkirajte se na glavnoj cesti s lijeve strane jer je ispred dvorca gužva. Ulaz je besplatan, možete se šetati oko dvorca, a muzej se plaća.

Tradicijsko naselje Ma-La u Brodarcima smješteno je tik do rijeke Kupe. Ovdje ćete naći mir, tišinu, drvene kućice za odmor i marljivu obitelj koja čuva tradiciju izrade narodnih nošnji svih hrvatskih krajeva. Zbog toga je vlasnica Tamara Krklec Čvangić ujedno i Najuzornija hrvatska seoska žena. Ovdje treba doći na tjedan dana odmoriti dušu i tijelo, spavati uz pjev ptica, jesti finu domaću hranu, šetati se i kupati u Kupi. Definitivno razmislite o ovakoj vrsti odmora jer u okolici ima nordijskih i biciklističkih staza, kupališta, šetnica…



Matin mlin je restoran, odmaralište i kupalište u Jaškovu na obalama rijeke Dobre u vlasništvu obitelji Vrdunac. Mlin je inače otvoren, ali nije radio za našeg dolaska. Kupalište ima uređeni pristup rijeci, slapiće i mali “jacuzzi”, te livadu za potpuni doživljaj. Rijeka je čista, i nije gužva.

U malom mjestu Novigrad na Dobri skriva se prekrasni stari kameni most pokraj kojeg prolazi Karolinska cesta. Kraj mosta je malo kupalište, plitko je pa možete kao i mi hodati ispod mosta.

Iznad mosta cestom ćete doći do starog frankopanskog grada. Ruševine se obnavljaju, ulaz je besplatan, uređen je i vidikovac – kula u koji se popnete spiralnim stepenicama i gdje vas čeka prekrasan pogled na okolicu – stari kameni most i staru zgradu ergele lipicanaca gdje su bili konji koji su sad u Ergeli Đakovo i Lipik.



U Motelu Dobra smo htjeli ručati no tamo smo našli svatove i krstitke i hrpu ljudi pa smo odustali. Zato smo prošetali duž rijeke i uživali u prirodi. Drugi izbor je bio restoran u Starom gradu Dubovac, ali je bio zatvoren zbog godišnjeg. Treća sreća – restoran Kalvarija – opet krstitke, ali došli smo na red – klopa ok, iako dosta toga s menu-a nije bilo zbog velikog društva i „sezone“. Cijene srednje više, mogle bi i manje – iako ima jako dobre ocjene na Tripadvisoru nismo ostali baš oduševljeni.

Za kraj smo mislili negdje otići na kupanje. Uzeli smo sve stvari, no na kraju smo odustali. Svako malo ima neko kupalište. Nisu daleko niti Duga Resa i Mrežnica, kamp Slapić i slična poznata mjesta, a niti karlovačka kupališta pa stvarno imate puno mjesta za birati.


Uživali smo u prirodi i zelenilu nekoliko sati nedaleko Zagreba. Otišli kući na desert i film za završetak vikenda 😉


Preporučam za uživanje i bijeg u zeleno.


42 views1 comment

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page