top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Bucket list: Maldives ✔

Updated: Feb 28, 2019

Što napisati o Maldivima, a da već negdje ne postoji!? Hm…


maldivi-tirkizno-more
Divne tirkizne boje, Maldivi

Svakako ih spojite ako putujete u neku zemlju u okruženju. Teorije o tome da je 5-6 dana Maldiva dovoljno jesu točne, jedino ako vam je stvarno potreban odmor, da ništa ne radite i uživate u tirkiznim bojama.


Resorti su skup „sport“, i oni najjeftiniji. Pogotovo ako idete u sezoni. Van sezone se znaju naći dobre ponude, pa ako vam neće smetati pokoji pljusak i oblak tijekom dana, pametno je iskoristiti popuste. Mi smo bili na dva lokalna otoka – Thulusdoo i Dhiffushi. Prednost lokalnih otoka je što su malo veći pa šetanjem kroz desetak ulica možete upoznati njihov život. Pronaći ćete nekoliko suvenirnica i trgovina, a kafići i restorani su u sklopu hotela ili druge vrste smještaja. Na Thulusdoou Coca-Cola ima svoju punionicu pa je Cola na otoku svugdje 1 USD, a postoji i prerada tune sa sušionicom na otvorenom. Tu su još škola i džamija, sportski tereni i nazovimo to parkovi tj. zajednički dijelovi gdje se okuplja i druži lokalno stanovništvo sa ljuljačkama i sjedalicama. Slično je i na Dhiffushiju (samo bez pogona). I Cola je 2 USD 😉 Ljudi žive skromno, djeci su zabava kupanje, penjanje po palmama, lopta i stari bicikl, žene čiste ulice, kuhaju, peru i suše veš, idu u nabavu. Muškarci rade i vraćaju se u popodnevnim satima.


Za razliku od resorta, velika mana lokalnih otoka, a koju još nitko nije spomenuo je smeće. Nema ga na plažama i po ulicama unutar otoka, ali ga ima na rubnim dijelovima otoka i uz obalu. Očito je veliki problem odvoza smeća sa stotina malih otoka Maldiva koji se ovdje baš vidi. A tu je i šuta i ostaci gradnje koji nezbrinuti ostaju u hrpama pored kuća. Lokalci očito prirodi vraćaju prirodno pa ćete tako na obalama otoka uz palme na pijesku naći ljuske jajeta i kore voća i povrća koje su ostavljene ribama i rakovima i majci prirodi da napravi „svoje“. Na jednom kraju nalazi se ograđeni prostor u koji se bacaju gume i limenke. Ali izlazi iz ograđenog… A malo niže, na svakoj plaži pronaći ćete natpis – Ne ostavljajte ništa osim tragova stopala u pijesku. U svakom slučaju žalosno. More je kristalno čisto. Kao i plaže. Nećete ništa naći u pijesku i sigurno je za hodanje.

 

Itinerer

Thulusdoo 3 dana – Dhiffushi 2 dana, izlet u resort @Club Med Kani, sandbank, snorkeling


Budget paket preko australske agencije Indulge Maldives - jako ljubazni, otvoreni za sva pitanja prije i tijekom puta.


Smještaj

Na otoku Thulusdoo 3 noći u hotelu Season Paradise u sobi s pogledom na more. Hotel ima bazen na krovu zajedno s malim gymom što je fora – malo vježbat s pogledom u more. Hrana je ok, uvijek se može pronaći nešto za jelo iako se sve svodi na rižu i curry, mahunarke i ribu, čak i za doručak. U vrijeme boravka bilo je Valentinovo, pa je restoran preseljen u vrt, a ja sam zatražila romantičnu večeru na plaži (plaća se dodatno) što je ispalo jako simpatično. Svaki dan oko 19 sati je uredno nestalo struje, ali samo na 5 minuta. Prvi dan je to bio „šlag na tortu“ s obzirom na vrijeme koje nas je snašlo.

Na otoku Dhiffushi hotel Araamu Holidays & Spa Imaju navodno jako dobar spa i odlične masaže, ali s obzirom da smo izgorili nismo mogli ići iako smo planirali. Hotel je otvorenog koncepta i sobe su neobično raspoređene: iz sobe, vrata idu u kupaonu, a iz nje na mali balkon. To se čak pokazalo dobrim jer vrućina ostaje na drugoj strani i u sobi nikad nije bilo sparno. Hrana je jako fina, kuhar svako malo izlazi van provjeriti jer sve u redu. Specijalitet su im jastozi. Svo osoblje je jako ljubazno. Navečer smo igrali biljar na vrhu hotela, čak i sreli Hrvate iz Švedske ;)



Prijevoz

U paketu nam je bio organiziran sav prijevoz od aerodroma na otoke, na izlete i natrag na aerodrom – speedboat i manji gliser. Dečki koji su nas vozili na izlete ujedno su i vodiči, osigurali su nam opremu za snorkeling, ronili su s nama, davali nam vodu, donijeli suncobran na sandbanku…


Izleti

Snorkeling – predivno iskustvo. Izašli smo od otoka na 15-tak minuta vožnje do koraljnog grebena. Mislila sam da će biti komplicirano, jer je vrijeme bilo loše, jako je puhalo i bilo je dosta valova, a trebalo je paziti i na struje. No, dečki su nas dobro upućivali kuda i kako trebamo ići i pratiti ih. Prava uživancija – čim samo uronite glavu oko vas se stvori cijela ekipa iz Potrage za Nemom 🐠🐟 Plivali smo s ražama i malim morskim psima, brojnim tropskim ribama, a jedino kornjaču nismo sreli. Podvodni smo svijet istraživali i oko otoka – u plićacima na plaži uz kamenite dijelove ima mnogo raznolikog svijeta i mnogo rakova. Na doku gdje su domaći pecali uz mnogo raža koje su se okupile, ugledali smo i murinu! Prije odlaska na ronjenje obucite majicu u kojoj ćete plivati ili se jako dobro namažite faktorom 50 – mi smo naravno izgorili nakon dva sata morskih doživljaja.


Sand Bank – divnih malih pješčanih sprudova usred mora ima na mnogim mjestima. Mini otočić od pijeska bez ičega izvire iz mora. Podmorje je izuzetno živo, a ribe uopće nisu plašljive. Ako je izrazito toplo more, pripazite na meduze i vlasulje. Na dijelovima zna iz plitkog brzo prijeći u duboko more pa pripazite, dok se na dijelovima možete šetati pola sata u moru do gležnja.


sand-bank
Sand bank

Izlet u resort Club Med Kani – ah…no comment. Čim stupite na otok resorta, jasno vam je zašto su toliko skupi. Sve je divno, uredno, čisto, planski napravljeno. Apartmani u palminim šumicama, kućice na vodi, bazeni i barovi – sve je na dohvat ruke i podređeno uživanju gosta. Većina aktivnosti je besplatna ili ovisi o tome koju uslugu uzmete. Primijetili smo da svi nose narukvice i različitih su boja, koje označavaju gdje je tko smješten i koju uslugu koristi. Ima jako puno animatora koji cijeli dan provode različite aktivnosti, što za djecu što za odrasle. Izlet je bio od 9 do 17, uključivao je ručak, neograničena pića u baru na plaži, sve aktivnosti koje su besplatne i za osobe u resortu (snorkeling, kajak, SUP…, a neke se plaćaju dodatno), ručnici i ležaljke na plaži. U baru možete piti sokove, alkohol, koktele i moktele, nude vam ih i na plaži, a u restoranu birati između nekoliko desetaka jela podijeljenih po food courtovima – indijski, kineski, talijanski, američki, slatko, slano, sirevi, pića, čuda…Jedino kud ne smijete su kućice na vodi, tamo smiju samo oni koji tamo odsjedaju ☹ Možda se vratimo jednom u životu u resort, u kućicu na vodi, kad dobijemo na lotu 😅



Vrijeme

Mi smo došli na Maldive u tjednu kad se mijenja vrijeme – tako su nam barem lokalci rekli. Puhalo je ko blesavo! Vožnja s aerodroma na otok nije bila nimalo ugodna – u kanalu na otvorenom valovi su bili 2,5 – 3 metra, a ostatak je bio jako valovit i put jako ljuljav i treskav. Puhalo je tri dana i onda se krenulo smirivati taman kad smo odlazili na Dhiffushi. Bijeli puderasti pijesak, plitko i čisto more u kombinaciji sa suncem i povjetarcem će vas zavarati da nije baš tako vruće iako termometar pokazuje 32-33. Je, vruće je i lako se izgori.


Plaže

Postoje dvije bikini plaže na otoku Thulusdoo i tri na otoku Dhiffushi, dovoljno su velike, nije gužva, na njima ima ležaljki koje možete koristiti – što od hotela u kojem odsjedate, što od drugih. Ima hlada od drveća i palmi. Na jednoj strani otoka je jaka oseka popodne.


Ostalo

Koliko god školjke i koralji bili lijepi i lako dostupni, ne smiju se iznositi s Maldiva. Nemojte niti kupovati nakit ili ukrase sa njima jer i oni nisu dozvoljen – uzet će vam ih na aerodromu. Pronađene pofokajte i vratite natrag u more da si neki rak nađe novu kućicu.


Petak je dan za molitvu pa trgovine neće raditi, a u hotelima će ručak biti nešto kasnije od uobičajenog vremena.


Pridržavajte se savjeta za odlaske u muslimanske zemlje – iako nisu jako strogi, nije im drago vidjeti nekoga da ne poštuje njihove običaje.


Općenito su malo usporeni, nikud im se ne žuri. Polako – na odmoru ste ;)


life-is-short-live-it
Life is short, live it!


471 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page