top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Doha - grad po mjeri vozača

Ako se pitate da li se isplati napraviti stop over u Dohi – naš odgovor je da.


doha-skyline
Doha Skyline

S obzirom da je Qatar Airways produžio akciju Visit Qatar do kraja 2019. iskoristite mogućnost jer u programu vam nude hotele s 4* i 5* za besplatno noćenje. Mi smo odabrali autentični lanac Souq Waqif Boutique Hotels u starom dijelu grada.

Prva stvar koju smo primijetili odmah po dolasku (i u cijelom gradu) je čistoća – nigdje nema niti jednog papirića, travke, lista...sve je toliko čisto da bi mogli nasred ceste jesti. Ulice se u centru grada peru ručno – jedna osoba prolijeva vodu iz kante, a druga čisti velikom čvrstom metlom. Pothodnici izgledaju kao prolazi u shopping centrima – mramor i lusteri na sve strane. Travnjaci i cvijeće se navodnjavaju, nema niti jedne posušene palme, grma, cvijeta.



Doha je grad po mjeri vozača – rijetki su semafori na križanjima, čekat ćete da se upali zeleno desetak minuta i traje poprilično kratko. Ceste su na razini zagrebačkih avenija. Na prilazima gradu široke su i do osam traka u jednom smjeru, a rasvjetni stupovi mijenjaju boje. Automobili su većinom bijele boje, što veći – to bolji, a kako i ne bi kad je litra benzina 2,7 kn!


Qatar je domaćin FIFA World Cup-a 2022. za koje se naveliko spremaju. Na sve strane se grade stadioni, a iste će povezivati metro koji su išli izgraditi samo povodom ovog događaja. Što će im poslije – ne znam. Jer iznenađujuće za tako veliki grad uopće nema tako puno ljudi. Stara gradska jezgra živne navečer kada su puni restorani i dućani, ali preko dana uopće nema puno ljudi. Nema čak ni puno turista.


Atrakcije su dosta udaljene jedna od druge. Dio se da spojiti, ali većinom nije pogodno za pješačenje. Vidjeli smo pokoji autobus, ali na svakom koraku će vas zaustavljati taksiji i limuzine i pitati da li vas je potrebno negdje odvesti. Svima im je bilo čudno da mi želimo šetati 🙂



Najljepši i autentični dio Dohe je Souq Waqif - niz isprepletenih ulica prepunih trgovina i restorana. Ovaj dio grada aktivan je ujutro kad svi idu u kupovinu, a navečer postaje živ i prepun ljudi. Boje, mirisi i okusi jednostavno će vas očarati. Podijeljen je u dijelove koji se nastavljaju jedan na drugi pa ćete tako iz ulica gdje se prodaje tkanina preći u one gdje su začini, pa životinje, pa zlato i na kraju ćete završiti u neobičnoj ulici. Onoj u kojoj prodaju sokole i opremu za sokolarenje.


Sokoli su najbrže ptice koje su se nekada koristile za lov. Ovaj predator u poniranju može doseći brzinu i preko 300 km/h pa je zato dobio nadimak Kralj neba. Veza Katarana i sokola seže daleko u prošlost, a tradicija se nastavila sve do danas, u modificiranoj verziji. Danas više ne idu s njima u lov, ali ih kupuju i drže kao ljubimce. Ponekad se znaju održavati utrke u pustinjama. Cijena im može postići astronomske visine, a koliko su im važni možete primijetiti i po tome što je u Dohi jedna od dvije svjetske bolnice za sokole.

Osim sokola, na jednom kraju Souqa prema Corniche-u pronaći ćete deve, a u njihovoj blizini i veliku konjušnicu kojom možete besplatno prošetati, gledati i pomaziti konje. Kad smo kod životinja – u ulicama gdje prodaju kućne ljubimce pronaći ćete svega od riba i papiga, goluba i kokoši pa i do štenaca. Ja sam ih sve htjela pustiti van iz kaveza i uzeti sa sobom 🙂 Majke djeci kupuju po nekoliko životinja s kojima klinci ponosno šetaju po gradu, pa se nadam da će svi naći neki svoj dom uskoro.


U Souqu ćete pronaći restoran na restoranu. Probajte lokalnu hranu, arapsku kavu ili neki slatki zalogaj. Za doručak/večeru stanite u dugi red pekare Al Marouf u kojoj peku lepinje tako da ih zalijepe na oplatu peći. Tijesta punjena kremastim sirem ili namazana začinima su jako fina.


A kad zadovoljite glad, krenite u shopping – čarobni mozaik lusteri, Aladinove lampe, tepisi, kaftani, šalovi od kašmira, začini, slatkiši, ručno slikani tanjuri i zdjele, nakit…nema čega nema. Od jeftinih začina do ultra skupog nakita svatko će pronaći nešto za sebe. A onda u šetnju!



Doha Corniche je široka šetnica uz obalu s pogledom na brodove i nebodere s druge strane duga 7 km. Prošetajte po njoj navečer kako bi uživali su svjetlima i bojama metalno-staklenih čuda koja se uzdižu u nebesa. Na njoj ćete pronaći i poznati spomenik i fontanu bisera, popularno mjesto za fotografiranje. Prije nego su u Kataru pronašli naftu, biseri su bili glavna okosnica industrije i trgovine


U obilasku svakako planirajte posjet Muzeju islamske umjetnosti koji ćete pronaći na kraju Corniche-a. Za muzej su izgradili umjetni poluotok pokraj tradicionalne luke dhow brodova. Za moderan dizajn zaslužan je 91-godišnjak, I.M.Pei, arhitekt kojeg je zaposlila kraljevska obitelj. Prije projektiranja proputovao je muslimanski svijet i šest mjeseci skupljao inspiraciju u povijesti, tekstovima i arhitekturi kako bi stvorio dizajnersko čudo. Najviše je inspiracije kaže, dobio u džamiji Ibn Tulun u Kairu. Muzej predstavlja islamsku umjetnost sa tri kontinenta u razdoblju povijesti od 7. do 19. stoljeća uključujući metalne predmete, keramiku, nakit, drvo, tekstile i staklo. Biti će vam potrebno oko 2 sata da obiđete ovaj predivan muzej, a ulaz je besplatan.




Za kraj smo odbrali izlet na pustinjski safari koji je na kraju bio highlight cijelog boravka u Dohi, ali i među najboljim stvarima sa cijelog našeg puta (Šri Lanka-Maldivi). Premišljali smo se najviše zbog cijene, ali nemamo puno mogućnosti u životu biti u pustinji. Na kraju smo pronašli jeftiniju varijantu dijeljenog izleta tj. u autu niste sami već ste s drugim ljudima. Nas je bilo ukupno šestero (tri para) što je ispalo jako fora. Osim što upoznate nove ljude, veća je fora vrištati od adrenalina i umirati od smijeha u društvu, nego solo. A ima vas i tko pofotkat dok skačete po pijesku. Program je uključivao jahanje na devama, fotkanje na dinama, sand boarding i dolazak na granicu sa Saudijskom Arabijom gdje more ulazi u pustinju i stvara Inland Sea u zalazak sunca, i trajao je 4 sata. A ja ne bi bila ja da nisam ovjekovječila naš put spektakularnim padom zabijanjem ramena u pijesak i prevrtanjem preko glave u punoj brzini na dnu dine sa boarda. Bilo je zanimljivo putovati u avionu 😬




Nismo obišli umjetni otok luksuza The Pearl, kulturno naselje Katara i venecijanski Villaggio Mall niti smo iskusili navodno dobar noćni život jer nismo imali dovoljno vremena.



Kad sumiramo sve skupa tri-četiri cijela dana bila bi dovoljna za vidjeti sve što Doha nudi.

Sve u svemu 🙂


58 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page