top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Posjeta olupini Titanica na dnu oceana? Moguće u 2019.

U tijeku su planovi dovođenja ljudi na olupinu RMS Titanica na dnu Atlantskog oceana u 2019. godini kao dio šest 11-dnevnih misija u cilju istraživanja olupine.

Titanic na staroj fotografiji, Andrea Crisandi, Flickr

Titanic Survey Expedition otvorena je za znanstvenike i građane, a koštati će 105.129 US$ tj. nešto više od 680.000 kn što je istovjetno koliko bi danas koštala karta za prvu klasu putovanja na Titanicu.


Titanic je udario u ledenjak 14. travnja 1912. godine i potonuo 2 sata i 40 minuta kasnije, i sa sobom odnio živote 1.503 osobe. Jako brzo propada i već se procijenjuje koliko je vremena ostalo prije nego će prestati biti prepoznatljiva olupina.


Multidisciplinarni tim prikupiti će 4K fotografije i video materijale te će skenirati olupinu kako bi prikupili laserske i sonarne podatke. Podaci će se zatim koristiti kako bi se stvorio 3D virtualni model visoke rezolucije koji će znanstvenicima pružiti točne informacije o stupnju pogoršanja te će sačuvati uspomenu na mjesto potopa za buduće generacije.



Svi koji se žele pridružiti misiji moraju imati više od 18 godine te moraju biti u mogućnosti ukrcati se na mali brod (Zodiacs) na surovom moru. Moraju demonstrirati osnove balansa, mobilnosti i fleksibilnoti te završiti jednodnevni trening Helicopter Underwater Egress Training course.



15 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page