top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Putujte i poštujte različitosti - muslimanske zemlje


quran
Quran

Putujte. Što više. I kad god imate priliku. Istražujte svijet oko sebe i dobit ćete neprocjenjiva iskustva. Nemojte pri putovanju isključivati zemlje zbog predrasuda ili priča i stereotipa ili zbog činjenice da su drugačije. Zbog toga su baš lijepe. Naučite nešto prije puta. Informirajte se. Upoznajte zemlju, njihovu kulturu, religiju. Saznajte zašto je to baš tako tamo, iz kojeg razloga, kakav je utjecaj. Saznajte kako se ponašati da ih ne uvrijedite, što je pristojno, a što ne, kako se pozdraviti, što ne raditi.


Svaka zemlja ima svoje posebnosti. Svaka religija ima svoja pravila. Svaka zemlja je različita. Što ih više upoznate, biti ćete bogatiji. Iskustvo i znanje otvaraju brojna vrata.

Stoga ponukana našim nedavnim putovanjem koje je završilo stop-overom u Kataru, donosim vam pojašnjenja i važne stvari koje trebate znati ukoliko putujete u muslimanske zemlje. Sve što vam je potrebno pri putovanju je da poštujete tuđe, i pri tom poštivanju poštujete i „pravila ponašanja“. A znanje će vam donijeti novi pogled na život, zemlju i njihove ljude – možda će vam otvoriti neke nove pozitivne vidike.


Budite putnici, a ne turisti!

 

Nisu sve muslimanske zemlje iste. Neke su „strože“ neke „blaže“ u prihvaćanju odstupanja, stoga se informirajte prije nego krenete.


Kao zapadnjake mogli bi privlačiti pažnju, poglavito žene (dodatno i plave kose) i visoke osobe. U nekim zemljama će vas samo gledati i pozdravljati (kao npr. u Iranu), a u drugima (poput Maroka i Egipta) mogli bi dobiti i poneki komentar. Nemojte to smatrati uvredljivim, već prihvatite i uljudno ignorirajte.


Normalno je da vas pozovu u svoj obiteljski dom na večeru iako ste im stranci jer i dalje njeguju stoljećima staru tradiciju gostoljubivosti koja je vrlo važna na Bliskom Istoku. Žene obično sjede i jedu odvojeno od muškaraca. Ne pokušavajte im se pridružiti.

Ustajanje za nove goste, pogotovo starije je vrlo važno. Starije se osobe prve pozdravljaju. Od muškaraca se očekuje da se ustanu kada žena ulazi.


U taksiju, žene sjede iza vozača.


muslimanke-u-razgovoru
Muslimanke u razgovoru

Marame kojima žene prekrivaju svoju kosu zovu se hijab i on nije obavezan za nošnju. Žene ga nose proizvoljno, po izboru i ponosne su na to što ga nose. Hijab se ne povezuje sa represijom, žene koje ga nose su normalne studentice, doktorice, odvjetnice…Ukoliko budete u prilici razgovarati sa ženama, slobodno ih pitajte zašto su se odlučile nositi ga, ali s poštovanjem i s razumijevanjem da im on nije nametnut.


Ukoliko putujete kao par, proučite hotele prije nego rezervirate smještaj – neki neće primiti neoženjene parove.


Pripremite se na obilate obroke. Muslimani jedu halal hranu – što znači hranu koja je pripremljena na islamski odobren način. I ne jedu svinjetinu. Uvijek će vam ponuditi čaj ili arapsku kavu koju nemojte odbiti.


Pažljivi Muslimani ne piju i ne puše.


halal-hrana
Halal hrana i bogati obroci odlika su arapskih zemalja

Jako drže do higijene. Općenito je pravilo da se nakon odlaska na toalet morate oprati vodom.


Naučite pokoju riječ – biti će im drago da ste se potrudili. Na primjer: Pozdrav / Mir s tobom: Salaamu aleikum i uzvraćanje: Dobrodošli – Ahlan wa sahlan.


Petak je sveti dan i dan za odmor. Vikendi su petak i subota.


Ramadan je mjesec posta i proslava kada se Muslimani ustežu od hrane i pića između izlaska i zalaska sunca. Završava se svečanosti koja se zove iftar koja okuplja obitelj i prijatelje na gozbi. Ukoliko vas pozovu na iftar prihvatite poziv jer ćete tako moći iskusiti pravi obiteljski život Bliskog Istoka.


Muškarcima je dozvoljeno imati više žena. Tradicionalni maksimum je četiri, ali moraju dokazati da ih mogu uzdržavati. Mogu biti i druge vjernice, dok žene ne smiju imati više od jednog muža i on mora biti Musliman.

 

Nemojte…


…gledati ili proučavati ljudi pomno i iz blizine koliko god fascinantno izgledali ili bili obučeni. Općenita uljudnost je od velikog značaja u društvu gdje je skromnost u oblačenju i ponašanju obavezna.


arapski-mozaik-lusteri
Arapski mozaik lusteri

…pitati Arapkinju za informacije ili smjer ukoliko ste muškarac. Poštujte činjenicu da su neke Arapkinje privatne osobe na javnim mjestima. Pomoći će drugoj ženi, pa stoga ako ste u miješanoj grupi, dopustite ženi da priupita. Muškarci prilaze muškarcima , žene ženama. Teka nakon upoznavanja i predstavljanja možete započeti razgovor sa suprotnim spolom.


…se uvrijediti ukoliko vam Muslimani odbiju rukovanje. Rukovanje se najčešće odbija u muško-ženskim susretima. Ovo nije osobna stvar, već jednostavno religijska zabrana koju primjenjuju Muslimani.


…fotografirati ljude bez pristanka (uključujući policiju i vojsku) ili osjetljiva područja. Arapkinje i mnogo starijih osoba snažno odbijaju fotografiranje.


…koristiti lijevu ruku ukoliko ćete jesti prstima s Muslimanima. Desna ruka je prikladnija od lijeve, jer se lijeva koristi za osobnu higijenu.


…sjediti prekriženih nogu ili tako da vam se vide potplati cipela ili tabani okrenuti prema Muslimanima. Taj se čin smatra vrijeđanjem. Također, nemojte sjediti tako da drugima okrećete leđa.


…piti previše alkohola koji utječe na vaše ponašanje u javnosti. Alkohol je pod strogo reguliranom koncesijom i pod nultom tolerancijom za pijane vozače, te osobe s pijanim i izgredničkim ponašanjem.


…hodati bosi u moru gdje se skrivene nalaze kamene ribe uzduž obale. Iako su rijetke, ove najotrovnije ribe na svijetu imaju obrambeni mehanizam otrovom koji uzrokuje nesnosnu bol i potreban je hitan odlazak u bolnicu. Također pripazite na meduze, pogotovo tijekom ljeta.


spiralna-dzamija-doha
Spiralna džamija Islamskog centra Kassem Darwish Fakhroo, Doha

…ulaziti u džamije tijekom molitve ili ukoliko ste žena. U većinu će vam biti zabranjen ulazak, čak i na ulaz za žene, ukoliko niste Muslimanke i usprkos tome ako se obučete u dugu haljinu i pokrijete glavu šalom. U neke džamije čak je zabranjen ulaz i muškarcima koji nisu Muslimani. Ukoliko je dozvoljen ulazak, većinom će postojati poseban ulaz za turiste. Pri ulasku morate skinuti cipele, muškarci moraju nositi duge hlače i ništa preusko na sebi. Žene moraju pokriti kosu i što više kože – duga haljina do poda sa dugim rukavima je najbolji izbor u kombinaciji sa šalom. Poziv na molitvu sa džamije održava se pet puta dnevno kada se najavljuje vrijeme za molitvu putem adhana – poziva. Kao što je zvonjenje na katoličkoj crkvi, Muslimane se poziva preko zvučnika. Prvi poziv je u 05:00 sati ujutro, pa ako imate lagani san mogli biste umjesto spavanja gledati izlazak sunca. Ostale molitve su u podne, popodne, na zalazak sunca i po noći.


…se oblačiti neprikladno. Zlatno pravilo je da se prekrijete onoliko koliko se prekrivaju i lokalci. Prihvatljivo je konzervativno i jednostavno oblačenje.


…ulaziti u razgovore o politici ukoliko jako dobro ne poznajte ljude i njihovo političko opredjeljenje.


…ne pokazujte znakove ljubavi u javnosti – ne držite se za ruke, ne ljubite, ne približavajte usko jedno uz drugo. Muslimani ih ne pokazuju u znak poštovanja prema drugima oko njih.


Budite putnici, a ne turisti!

48 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page