top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Šarena Malta

Updated: Dec 8, 2018

kasno proljeće, 33 mjesta/lokacija, 300 km autom, 40 km pješke


Pročitajte sve savjete, pronađite sve što vas zanima za obilazak i onda - sve zaboravite. Doživite Maltu na svoj način!


marks-and-dukes-window-malta
Marks and Dukes Window, Malta

🚗 Zagreb - Beograd autom, parking na aerodromu P7 (cca 160 kn za 4 dana)

✈ WizzAir iz Beograda (cca 700 kn)

🚗 🚦 Na Malti smo rentali auto, dobili mali Spark koji se jedva pentrao po uzbrdicama, ali najveći stres je bio volan na desnoj strani i vožnja po lijevoj. Priviknete se tek nakon par dana, tj. nama zadnji dan. Maltežani su jako razumni vozači, ne trube, puštaju vas, zaobilaze, zahvaljuju na propuštanju, staju na zebrama. Parking se nigdje ne plaća (osim u Valetti i Sliemi – u centru) uz napomenu da se može parkirati na bijelo označena parkirna mjesta i potrebno je paziti na neka eventualna ograničenja. Žuta su za stanovnike/domaće. St.Julians je koma za vožnju i naći parking – uzaludno smo kružili gradom i odustali. Ceste su većim dijelom loše – rupa na rupi, iako smo mi išli po svakakvim selima. U gradovima su bolje, kao i glavne prometnice kroz otok. Na sve se strane gradi i popravlja pa je i to dodatna prepreka i zahtjeva dodatnu pažnju. Sve je dobro označeno. Navigacija: Google My Map – unaprijed smo si sve pripremili i samo išli od lokacije do lokacije. Tu i tamo je griješila jer su se izgradili novi rotori i neke su ceste bile zatvorene zbog radova, ali ništa strašno.



🛏 Airbnb u St. Paul's Bay-u, manjem mjestu odmah do Buggibe. Pokazao se super odabir u mirnoj ulici. Provjerite da li u smještaju imate adaptere za struju - imaju britanske utičnice.

🍝 Cijene po restoranima su prosječne, probajte ribu i zeca, a tko voli i puževe. Nemojte zaboraviti probati tradicionalni pastizzi – lisnato tijesto punjeno ricottom, graškom ili piletinom. Jako je fino, pogotovo toplo. (cca 0,30 € kom, lokalci su nam preporučili Crystal Palace u Rabatu - stvarno vrijedi). Ribu i morske plodove najbolje je pojesti/kupiti u Marsaxlokku, ribarskom gradiću sa Luccu brodićima. U Valetti rezervirajte mjesto u restoranu prije jer su skoro svi bukirani i tražit ćete onaj koji ima slučajno mjesta. Voda nije za piće jer ima previše minerala, može se kuhati u njoj i prati, ali teško sjeda na želudac.


🌞Kupite kremu za sunčanje – mi smo u svibnju uz temperaturu oko 22-24 uspjeli izgoriti namazani, iako ne djeluje tako. Stalno nešto puše pa se čini da nije tako jako sunce. More je u ovo doba još hladno za kupanje, mada se lokalci kupaju na zaklonjenijim plažama u plićaku. Skoro sve plaže su pješčane. Za hiking naokolo pripremite dobre cipele/tenisice jer su stijene oštre i rupaste. Najviša točka je 253m stoga nema velikih uspona. Ima strmih ulica po gradovima.




Malta je poznata po velikom broju crkvi - ima ih 359 (zajedno s Gozom) pa ih očekujte na svakom koraku. Do prirodnih atrakcija, kojih ima mnogo, potrebno je dosta pješačiti. Ali isplati se. Pogled na Marks and Dukes Window - koji slovi za novi Azurni prozor - ostaviti će vas bez daha. Malo dalje od njega, kao rupa usred stijena po kojima hodate, otvoriti će se Koraljna laguna koji lokalci zovu Surova stijena zbog oštrih litica kojima se morate penjati da dođete do nje. Kad nakon prašnjavih kozjih puteva pokraj farmi i kroz žbunje dođete do špilje Tal Mixta i uđete u nju, zaboraviti ćete da ste maloprije prokleli zašto ste to stavili na popis mjesta za obilazak. Pogled je predivan.


Do mjesta gdje je nekad bio Azurni prozor možete doći autom. Na tom se mjestu nalaze još dvije atrakcije: Fungus Rock i Inland Sea. Uz obalu i na otoku Gozo nalazi se veliki broj bazena soli na samim obalama koji su nekada služili za proizvodnju.


Mdina, nekadašnji glavni grad, uz Valetuu je i najljepši. Poznat je po snimanju serije Game of Thrones, iako na cijelom otoku nema niti jednog jedinog spomena na seriju niti suvenira. Mdina ima 300-tinjak stanovnika, uglavnom plemića, nema supermarketa, pošte, ljekarne...samo suvenirnice, kafići i restorani. Zato što je izgrađena u sredini otoka i na samom vrhu, opasana zidinama štitila je stanovnike od pogleda izvana.



Na svakom putovanju imamo običaj uzeti besplatne walking ture. U Valetti smo odabrali Color my Travel i bila je odlična.

⛴ Za odlazak na Gozo krenite barem jedan sat ranije od predviđenog polaska, jer trajekti idu svakih 45 minuta i velika je gužva. Nama su naš natrpali kamionima i stalo je svega par automobila pa smo čekali sljedeći i izgubili u redu 1,5 h. Kad idete tamo (autom) ne plaćate ništa, već se karta kupuje kad se vraćate (20€ auto + 2 osobe).

🛒 Nismo mogli puno toga kupovati zbog ograničene prtljage, ali poznati su po izradi čipke, imaju malu tvornicu čokolade, fino voće i maslinovo ulje, te riblje proizvode.

Overall dojam: Sve skupa – da je bilo još dva dana više bilo bi taman – još jedan za Valettu i jedan za kupanje/plažu.


840 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page