top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Top 10 destinacija za 2019.

Pred kraj godine svi se raspišu o tome kuda putovati sljedeće godine. Pa ću i ja 😉


top-10-destinacija-za-2019
Top 10 destinacija za 2019.

Na mojoj bucket listi je skoro cijeli svijet, izuzev par zemalja. Neke su na vrhu, neke na dnu, ali kojim god redom da dođu - uvijek su dobrodošle. Nemamo neki određeni plan što ćemo i kad posjetiti, već se to nekako samo "nametne". Ili negdje pročitamo neku cool reportažu, pronađemo jeftine karte ili nas očara neka fotka...uvijek se pronađe neki okidač za putovanje baš tamo.


Svi vodeći travel portali već su objavili svoje popise i predviđanja tj. "nametanja" popisa 5-10-20-100 top zemalja koje biste trebali posjetiti u sljedećoj godini. A moj!? Moj je miks razno-raznih, djelomično onih koje su nam želja, gdje smo bili i bilo nam je lijepo i gdje planiramo u budućnosti, uz dašak egzotike.


Pa evo prijedloga.


 

sigiriya-sri-lanka
Drevna stjenovita utvrda Sigiriya, Šri Lanka

Definitivno destinacija 2019. godine po svim izborima vodećih putničkih portala. Kažu da ćete se u Šri Lanku ili zaljubiti ili se više nikad nećete poželjeti vratiti. Upravo je ona naše sljedeće veliko putovanje koje je ujedno i medeni mjesec. Ja se idem zaljubiti. I zagrliti slona - naravno! 😉

Smještena u Indijskom moru južno od Indije, u ovoj ćete zemlji uživati u zelenim šumama, pješčanim plažama, planinama i plantažama čaja. Promet je kaotičan i jako spor. Prosječna temperatura je 27 stupnjeva, a preporučuje se posjetiti ju u razdoblju od prosinca do travnja.

Zemlja koja na 65.610 km ima 8 zaštićenih mjesta UNESCO Svjetske baštine, uz 1.330 km obale s pješčanim plažama i 15 nacionalnih parkova nudi i 200.000 ha plantaža čajeva, 100 ha botaničkih vrtova, 350 vodopada, 25.000 vodenih površina s drevnom kulturom starom preko 2.500 godina. Nije li ovo dovoljno razloga za posjet?


panama-city
Panama City - glavni grad nebodera Latinske Amerike

Turistička zajednica Paname reklamira svoju državu sloganom "Za istraživače, ne turiste." Najpoznatija po 81,6 km dugom Panamskom kanalu koji spaja Pacifički i Atlantski ocean, Panama je i vrlo zanimljiva zemlja za turiste jer ju godišnje posjet oko dva milijuna ljudi. Ovo je domovina mnogim vrstama ptica i drveća, čak više nego što ih ima cijela Sjeverna Amerika, pružajući prekrasne krajolike, bogatu kulturu i brojne aktivnosti nadomak ruke. Tu ćete moći otići na turu u kišnu šumu, surfati, roniti, pješačiti, kampirati, gledati ptice, otići na zipline ili rafting. U glavnom gradu Panama City-u pronaći ćete svjetske restorane, bogat noćni život i atraktivni shopping. Panama ima tropsku klimu cijele godine u nizinama i umjerenu klimu u visinama. Prosječna temperatura kreće se oko 27 stupnjeva, suha sezona je od prosinca do travnja, a kišnja od svibnja do studenog.


cinque-terre-italy
Jedan od pet slikovitih gradića Cinque Terre

Che bella Italia! Na koju god stranu da krenete, nećete pogriješiti. Pogotovo ako volite fino jesti. 😉 Neka opća podjela zemlje je na sjevernu, centralu i južnu Italiju sa otocima Sardinijom i Sicilijiom, a svaka regija ponuditi će vam svoje najbolje: sjeverna - planine i jezera, centralna - raj za nepce i oči zbog krajolika kao da su nacrtani, južna - puna života. Klima je jako slična našoj i varira regionalno. Ako ne volite velike gradove i glavne atrakcije, Italija će vam ponuditi živopisna mala sela i gradove u kojima ćete pronaći najfiniju hranu, stare dvorce i crkvei divne ljude. Ako pak volite, u svakom se gradu ćete se morati zadržati više od dva dana kako bi mogli posjetiti se što nude. Prekrasne plaže, slikovita mještasca, parmezan, pršut i Chianti, te gelato za kraj...sve što vam treba!


petra-jordan
Petra, Jordan (Kadesh Barnea)

Slika drevnog grada Nabataeana od Petre, isklesanog iz stijene prije više od tisuću godina dugo je godina bio sinonim za Jordan. No iako je Petra najljepša atrakcija, Jordan ima puno više za ponuditi modernom putniku. Hašemitsko Kraljevstvo Jordan zemlja je očaravajući ljepote i kontrasta - od plodne Jordanske doline do udaljenih pustinja. Za avanturiste tu su jahanje na konjima, 4x4 safari izleti, penjanje po stijenama i planinarenje. Za one koji se vole opustiti pronaći će mnoge spa objekte na Mrtvom i Crvenom moru. Kulturu i običaje najbolje ćete upoznati uz kavu ili čaj s lokalnim ljudima. Gotovo cijelu godinu je sunčano s umjerenim ugodnim vremenom. Proljeća i jeseni su svježa i kišnija. Dugi ljetni dani su sunčani s prohladnim večerima. Zime mogu biti hladne u pustinjama, no ugodne u ostalom cijelu zemlje. To je ujedno i dobro vrijeme za put u Aqabu ili na Mrtvo more jer su temperature više. No Jordan možete posjetiti u bolo koje doba godine.


armenija-zemlja-duge-povijesti
Armenija, zemlja duge povijesti

Vrijeme je isto kao i kod nas, s četiri godišnja doba pa ju je najbolje posjetiti od proljeća do jeseni. Temperature ljeti su oko 25 stupnjeva, prosječna zimska je -5, ali u nekim dijelovima zemlje zna se spustiti i do -36. Turističke mogućnosti nude paletu kulturnih i povijesnih otkrića. Npr. hram Garni izgrađen je u 1. stoljeću sredsvima rimskog cara Nerona. Najpopularnije ture u Armeniji su one po planinskim jezerima, najčešće jezero Sevan s mnogim drevnim hramovima na obali. Zanimljivom činjenicom da je Armenija prva zemlja na svijetu koja je usvojila kršćanstvo još daleke 301 prije Krista privlačna je i za vjerski turizam, a religija je osnova armenskog identiteta i oblikovanja cijele povijesti. 6. Turska


kapadokya-let-balonom-turska
Kapadokya je stvorena za let balonom iznad neobičnog krajolika

Kupanje uz duge pješčane plaže Antalye, let balonom iznad Kapadokye ili otkrivanje okusa i mirisa Istanbula - sve je to Turska. Domovina turske kave i baklave smještena je dijelom u Europi, a dijelom u Aziji pa je tako kroz povijest bila barijera i most između dva kontinenta. Sa 17 UNESCO zaštićenih spomenika svjetske baštine, dom je i dvaju od Sedam svjetskih čuda drevnog svijeta. Turska ima mediteransku klimu s mnogo sunčanih dana, blage klime i vrlo malo kišnih dana. Jedna je do najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu - 2014. posjetilo ju je 42 milijuna turista. Turska nudi brojne fantastične stvari za posjetitelje.


portugalski-gradovi
Veličanstvena arhitektura portugalskih gradova

Portugal se nalazi na svim popisima najpoželjnijih destinacija u Europi skoro svake godine. Zašto? Veličanstvena arhitektura, jedinstvena kultura, prekrasni krajolici i ugodna klima, uz divne ljude recept su za stalnu privlačnost brojnih turista. Visoka sezona odnosi se na srpanj i kolovoz kad je more najtoplije, ali je i najsparnije, najveće su gužve i cijene su 30% više nego inače. Želite li to sve izbjeći birajte putovanje od travnja do lipnja ili od rujna do studenog kada su idealne temperature za pješačenja i aktivnosti na otvorenom. U to se doba održavaju brojni festivali, a turista je manje i cijene su prosječne. Možda se nećete kupati, ali šetnja po plaži uvijek dolazi u obzir. Svakako probajte lokalnu hranu i uživajte u čarobnom fadu. 


novi-zeland-gospodari-prstenova
Nestvarni krajolici Novog Zelanda bili su inspiracija za snimanje Gospodara prstenova

Bila jednom na kratko - želim se vratiti na duže. Novi Zeland je mala zemlja, veličinom kao Velika Britanija ili Japan s populacijom od četiri milijuna ljudi. Na maorskom jeziku zove se se Aotearoa što u prijevodu znači "zemlja dugog bijelog oblaka". Podijeljen je na dva veća otoka - Sjeverni i Južni, uz koje se nalazi 600-tinjak manjih otoka. Njegova bogata i fascinantna povijest miks je maorske i europske kulture. Veliku popularnost donijelo mu je snimanje filmova Gospodar prstenova. Netaknuta priroda, kristalno čiste rijeke i jezera, veličanstvene planine i divne obale svakako su razlog za posjetiti ovu daleku, ali čarobnu zemlju. I pažnja - vozi se lijevom stranom ceste!


the-blue-hole-belize
The Blue Hole - raj za ronioce na Belizeu

Smješten u Centalnoj Americi na sjevernu okružen Meksikom, na jugu i zapadu Guatemalom, a na istoku Karipskim morem, Belize je zemlja različitih kultura i jezika. Ima najmanju gustoću naseljenosti u Centralnoj Americi od 14 osoba po kilometru kvadrantom. Prepoznatljiv je i po ekstremnoj bioraznolikosti i karakterističnom ekosistemu. Na obali su mangrovne močvarne obalne ravnice, na jugu i u unutrašnjosti su brda i niske planine, a većina zemlja je nerazvijena i zarasla u guste šume - džungle i rezervati velikim dijelom prekrivaju zemlju, a tu je i najveći špiljski sustav u Centralnoj Americi. Ovdje ćete tako moći pronaći i vidjeti crne orhideje, mahagonij, tukane i tapire. Prosječna temperatura je 29 °C, uvijek je toplo i ugodno. Na obalama je uvijek prisutan povjetarac, a šume će pružiti osvježenje. Zimi od studenog do ožujka temperature nikad ne padaju ispod 16 stupnjeva, a ljeta od svibnja do rujna su s temperaturama oko 30 °C. Moguće su brojne aktivnosti od kajaka, planinarenja, istraživanja arheologije Maja do prirode i životinjskog svijeta, no sigurno je najpoznatiji po Plavoj rupi - The Blue Hole, raju za ronioce.  


andamanski-otoci-raj
Andamanski otoci su pravi raj na Zemlji

Andamanski i Nicobar otoci smješteni su istočno od Indije u izolaciji Bengalskog zaljeva. Slikovitih 572 otoka prekriveno je gustom tropskom zelenom šumom s bujnom vegetacijom i životinjskim svijetom. U Andamanskoj grupi je 550 otoka, od kojih je 28 naseljeno, a manji Nicobari čine grupu od 22 otoka, od kojih je samo 10 naseljeno. Imaju tropsku klimu s prosječnom temperaturom od 24 °C. Nema straha od vrućih ljeta, hladnih zima, mutnih voda ili gužvi u prometu - svih 12 mjeseci u godini možete uživati u ugodnom vremenu, plivanju, ronjenju i razgledavanju. Za one koji vole prirodu najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do prosinca kada su šume zelene, a vodopadi najljepši. Pravi raj na zemlji.

309 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page