top of page
Search
  • Writer's pictureMorana T

Čarobna Andaluzija


malgueta-beach-malaga
Plaža Malagueta u Malagi

RUTA

Zagreb - Trst – Valencija – Trst – Zagreb pa Valencija – Granada - Malaga – Gibraltar – Caminito del Rey - Ronda – Nerja – Cartagena - Calblanque - Valencija


PUT I PRIJEVOZ

Letili smo iz Trsta Ryanairom u Valenciju, večernji let. Auto smo ostavili na aerodromskom parkingu – u ožujku je bila akcija za rezervaciju pa smo iskoristili 40% popusta.

Na aerodromu smo uzeli rent-a-car – rezervirali online nekoliko mjeseci prije zajedno s osnovnim osiguranjem.


Prešli smo 2.200 km autom i po dolasku u Valenciju ga vratili. Ceste su odlične, dobro označene, koristili smo kombinirano navigaciju u autu i Google Maps. Malo je stresan rotor u Valenciji jer osim što u njemu nema traka pa se svi voze svukud, još unutar njega postoje semafori. Ponekad postoje i ulice paralelne s glavnom ulicom u kojoj se npr. ulazi u neki kvart ili benzinsku. Ali manje-više, sve je bilo ok. Nema problema s parkingom – Parkopedia radi, a i kad se ne nađe besplatan, nije skup. Autocestu od Valencije do Malage (cca 700 km) nismo platili ništa, a plaćali smo dijelove autoceste pred ulazak u gradove. (ViaMichelin vam sve izračuna). Možete i lokalnim cestama, ali su zavojite i sporije. Cijena benzina je kao i kod nas.


Valencija je odlično povezana javnim prijevozom. Na autobusnim stanicama pofotkate QR kod i pokazat će vam za koliko dolazi bus. Nismo uzimali Valencia Tourist Card već trodnevnu karticu za prijevoz – razlika je što Card vrijedi 72 sata od trenutka prvog korištenja, a ova obična vrijedi doslovno tri dana uračunavajući dan kupovine. Možete koristiti bus, tramvaj, metro, a na Grouponu ili ponudama u gradu se daju naći povoljne cijene za cjelodnevno iznajmljivanje bicikala, električnih romobila i sl.


SMJEŠTAJ

S obzirom da smo došli oko ponoći, prespavali smo u hotelu na aerodromu koji bio ok, a ostalo smo rezervirali Airbnb. Nije da nismo našli svakome neku manu – ilitiga čitaj postali smo malo razmaženi u godinama, ali ako trebate preporuke – javite. Mi smo smještaj tražili u veljači-ožujku za srpanj i možete pronaći apartmane od 40 € na dalje.


paella-negra
Paella negra

GASTRONOMIJA

Uf, hrana je divna. Dio smo se hranili vani, dio smo kuhali u apartmanu. Cijene u trgovinama su kao i kod nas, ali je razlika u kvaliteti. Na sve strane oni reklamiraju svoju domaću hranu – meso, voće, povrće…sve. A u lokalnom kvartovskom dućanu ćete naći čuda. I sve je svježe da svježije ne može biti – meso, perad, ribe, školjke…I ako imate mjesta u koferu za natrag, kupite si maslinovog ulja, sireve, pršut. Najviše smo koristili Dia-u, i Mercadona-u.


Cijene u restoranima su prosječne. Neki nude dnevne menu-e i posebne akcije, pogotovo ako dođete u srpnju kad je vrijeme festivala. Većinom se to kreće oko 10-15 € po osobi.

Obavezno probajte paellu – svatko će naći neku za sebe, no pripremite se da ćete ju čekati u restoranu cca 30 min – gdje god, jer ju rade friško za svakoga, i neko pravilo je da je minimum za narudžbu 2 osobe i jedna paella po stolu. Gdje: Valencija: Arroceria Tapearte, Cartagena: El Gaeon Jr


Tjestenina s morskim plodovima je odlična – sve morsko što sam probala je bilo divno, kao da je sad došlo s ribarskog broda, miris i okus mora u tanjuru. Gdje: na plaži u Valenciji - Le Favole Beach.


churros-chocolate
Churros s čokoladom

Mesoljupci također mogu biti sretni – od gurmanskih štandova na tržnici, do delikatesnih dućančića i pršutana na svakom čošku mesa i mesnih delicija ima svugdje. Probajte pršut i njihove kobasice, barem kao tapas. Zečetina je često na menuu – pogotovo u paelli. Preporuka: pršutana Viandas – u trgovini rade sendviče i pite s pršutom Zorita.

Ako niste nikad do sad – probajte churrose: tijesto kao za princes krafne prženo u ulju sa ili bez šećera i/ili cimeta koje se umače u gustu čokoladu – najstarija slastičarnica u Valenciji Horchateria Santa Catalina.


Tapas bi najbolje bilo opisati ako nešto za gricnut uz put dok pričamo uz piće. Tako da možemo naručiti još jedno J piće J Španjolci se druže uz hranu i piće, u kafićima, restoranima, jedu i piju u 22, u ponoć…kad god i što god. Sve je živo i veselo uz tapas. Gdje: Malaga - D Platos


S obzirom da uzgajaju puno badema, na svakom ćete kutku naći turrone/torone u raznim varijacijama – Vincens ima skuplje, ali odlične slatkiše. A uzgajaju i još više naranči – osim što su ukrasno drveće u svakoj, ali baš svakoj ulici i svakom gradu, tako imaju i raznih deserata, jela i pića s njima. U Valenciji probajte koktel Agua de Valencia i vjerujte mi dovoljan vam je jedan vrč za dvoje J Gdje: Cafe de las Horas.


U poznatoj bodegi El Pimpi u Malagi je prevelika gužva – prošetajte kroz njega, pregledajte fotke, potpise na bačvama i ako vas se baš tako jako svidi, rezervirajte si stol za drugi dan.


100 Montaditos je poznati lanac restorana po cijeloj zemlji koji nudi sendviče i pića po povoljnim cijenama. Trenutno je akcija do jeseni 1 sendvič 1 €. Imaju ih 100 u ponudi uz neke salate i deserte. Ali nećete se najesti od jednog – „velik“ je za eventualno tri griza, stane na dlan, tako da vam treba barem 5-6 da bi došli na količinu normalnog sendviča od npr. manjeg baguetta ili talijana. Prije da su tapas like nego neka konkretna hrana. Bili, probali, ne vratili se.


Kad ste na plaži u Malagi probajte skroz lokalno jelo espeto – sardine na štapu na grillu u lokalnom ciringuito-u, baru uz plažu.


palms-valencia-beach
Palme na plaži u Valenciji

PLAŽE I KUPANJE

Od crnog pijeska na jugu do poznatog na sredini pijesak na sve strane – kilometarske plaže prostiru se uzduž obale jedna za drugom. Raj za one koji ga vole i za klince. Ima i školjaka i raznih kamenčića, te valova. Jedino nema hlada, pa ako ne ponesete svoj suncobran možete iznajmiti u beach baru – sa ili bez ležaljki.


Oko Malage je more bilo jako hladno 16-17 stupnjeva. Blizina oceana očito donosi hladne struje, dok je od Cartagene do Valencije sasvim drugačije – toplo i ugodno. U moru je dugo pijesak i plitko, a najveće su veselje valovi, pogotovo popodne. Svaka plaža ima spasioce, zastave označavaju stanje za kupanje, svugdje ima tuševa, jedino nema kabina za presvlačenje. More je poprilično slano J i čisto kad nije zamuljano od pijeska i valova.


VRIJEME

Kiša nas je zaobišla – tamo je ionako jako rijetka. U srpnju je vruće s 30+ stupnjeva, ali nije sparno (osim u Valenciji u gradu). Stalno nešto puše i za ljeto je sasvim ugodno. Ne zaboravite svugdje sa sobom nositi vodu i kremu za sunčanje. Odjeća – lagana, pamuk, lan, lagani materijali, navečer je taman – nisu potrebni dugi rukavi. Po pijesku ne hodajte bosi – prevruć je.


suveniri
Suveniri

ŠTO KUPITI

  • Maramu/haljinu za flamenco

  • Gitaru

  • Lepezu

  • Malo skuplju tradicionalnu lepezu, 1860 Albanicos Carbonell

  • Maslinovo ulje

  • Torron

  • Magnet

  • Keramika

  • Ručno rađene stvari u nacionalnom obrtničkom dućanu

  • Začin za paellu

  • Pršut

  • Sir

  • Figuru bika

  • Espadrile


OPĆENITO

Ako vam ponestane vode, uvijek ćete negdje naći neku pipu za napuniti bocu ili popiti.

Imajte u vidu da niša ne radi nedjeljom, čak niti većina restorana. Svi su na plaži ;)


Ljudi su divni, samo mlađi pričaju engleski, ali sporazumjeti ćete se nekako bez brige. Stalno smo komentirali kako su mladi skroz normalni – srednjoškolci, studenti – druže se, igraju, zabavljaju normalno, bez dreke, buke, mobitela :)


U svakom ćete gradu naći bullring. Mi nismo išli na borbe jer su nam prebrutalne, iako su tradicija, a ako želite raspored možete pogledati unaprijed online, a karte kupiti par dana unaprijed. Možete obići i sam ring sa ili bez vodstva.


bullring-valencia
Bullring Valencia

Nemojte propustiti flamenco show – ima ih različitih i u svakom gradu. Razlika u kvaliteti i cijeni je ponajviše zbog profesionalnih plesača, pjevača i svirača i onih koji to nisu. Postoje kombinacije samo ples, i ples sa uključenim pićem, večerom i slično pa tako i cijene rastu, a ovisi i gdje se izvodi. Ako ste u Granadi, poznati flamenco izvodi se u Albaicinu, bijelom selu u Sacromonte pećinama. Većinom su sve predstave navečer od 21 na dalje, a u Malagi u Institutu za glazbu ima i u ranim popodnevnim satima. Mi smo u Malagi posjetili Tablao Los Amayas i bili zadovoljni.


U svakom gradu pridružimo se besplatnoj vođenoj turi pa smo tako i u Valenciji. Rezervirajte mjesta unaprijed.


Španjolska je ujedno i poljoprivredna zemlja. Putujući će se izmjenjivati ratarske kulture, plastenici, voćnjaci, vinogradi i na kraju maslinici. Na sve je strane sve obrađeno, a na kršu se sve navodnjava.


GRADOVI


granada-spain
Granada

Granada

Prekrasan umjetnički grad koji je dobio ime po mogranju, poznat je po maurskoj palači Alhambri i Generalife-u. Od Granade možete očekivati grad s utjecajem islamske arhitekture i arapskim okusima, pronaći ćete stare barove i značajne građevine, prekrasne crkve, ali i moderne ulice natkrivene baldahinima. Bili smo prekratko u gradu no ono što smo vidjeli bilo je divno.


malaga-spain
Malaga

Malaga

Moderan turistički grad sa šarmantnom rivom punom restorana ponuditi će vam razne sadržaje – izložbe, muzeje, atrakcije, programe na otvorenom. Navečer su ulice krcate ljudima, kafići i restorani su full bukirani, svi se druže, jedu, piju i zabavljaju se. Rodni grad Pabla Picassa izmjenjuje arhitekture sa stilom i s razlogom nosi naziv glavnog grada Coste del Sol. Posjetite rimski teatar, palaču Alcazaba, katedralu i luku, Picassov muzej ili samo šetajte ulicama grada.

Ako želite uhvatiti dašak luksuza i možda sresti nekog poznatog na sat vremena vožnje nalazi se Marbella, mondeno ljetovalište bogatih i slavnih. U vožnji ćete sigurno proći dijelom koji se zove La Zalageta – predio sa ogromnim vilama u kojima osim glumaca i pjevača, posjed navodno ima i Putin.


the-rock-of-gibraltar
The Rock of Gibraltar

Gibraltar

Posebnost Gibraltara, osim stijene, je što pri ulasku u njega prolazite granicu (ne zaboravite osobne i/ili putovnice), i nakon granice prelazite zrakoplovnu pistu. Promet i pješaci staju često jer svako malo polijeće ili slijeće neki avion. S ulaza smo sjeli u double decker bus do stanice gdje je žičara ili do tamo možete pješice (cca 40-tak min).

Od grada nismo vidjeli previše, samo centar kad smo otišli na ručak. Ako krenete na The Rock of Gibraltar računajte da vam trebati dosta vremena gore-dolje. Krenite ranije ujutro jer je jako vruće i ponesite vode i hrane ako vam je potrebno. Ne hranite i ne dirajte majmune i ostale životinje. Mi smo se na kraju odlučili ići gore žičarom, a dolje pješice uz obilazak svih znamenitosti i trebalo nam je nekih 5 sati, ako ne i više. Uživajte u pogledu na sve strane s vrha. Ako ste bojite visine (kao ja) gore postoji vidikovac sa staklenim podom i viseći most pa ili zaobiđite ili liječite strahove (kao ja) :)


ronda-spain
Ronda

Ronda

Gradić na vrhu planine prepoznatljiv je po dramatičnom kamenom mostu Puento Nuevo (LOTR like) iznad El Tajo klanca koji spaja novi i stari dio grada. Šetnica s vidikovcima će vas odvesti uz rubove grada i pružiti vam lijepe poglede na okolna polja, a u gradu ćete pronaći brojne trgovine, barove i restorane i parkove.


cartagena-spain
Cartagena

Cartagena

Stari povijesni grad još uvijek je sjedište pomorstva i mornarice. Vojnu strogoću grada i duha ublažavaju parkovi s mnogo palmi. Iako se ne bi reklo, brojni kruzeri pristaju u grad, odmah do trgovačke luke, a s druge ćete strani pronaći vojne objekte i brodove, zajedno s akademijom i muzejom pa će svi koji to vole uživati.


valencia-spain
Valencia, City of Arts and Sciences

Valencia

Velik grad, dobro prometno povezan, prepun street/urban arta i malih ulica u kojima ćete pronaći divna dvorišta s malim kafićima. Istražujte ih i pronađite drugu najužu kuću, mačju kuću ili Chubaccu, sjednite u obližnji kafić i promatrajte grad, sjednite na bus i otiđite na plažu – nedjeljom su svi tamo. I svakako posjetite centralnu tržnicu i popijte svježe cijeđeni sok od naranče. Oceanographic je najveći europski vodeni park u kojem možete provesti čitav dan. Za show s delfinima dođite pola sata prije da zauzmete dobra mjesta. Znanstveni muzej je interaktivan i zabavan za sve od 9 do 99 godina. Isušili su korito rijeke koja je prolazila kroz grad zbog velike poplave. Rijeku su preusmjerili, a u koritu su napravili parkove, vrtove, šetnice, staze za trčanje, za bicikle, za sjedenje, igrališta za djecu, izgradili svemirske zgrade s muzejima i atrakcijama. Stvarno imate što raditi barem tjedan dana. I nemojte se začuditi ako odjednom oko podneva čujete da netko puca petarde ili vatromet, da popodne po gradu prođe glasna grupa ljudi koja svira i pjeva ili ona koja nosi ogromne lutke po ulicama – Španjolcima ne treba praznik da slave, oni se zabavljaju svaki dan.


Sevillu i Cordobu smo propustili – bilo nam je prenaporno toliko voziti, Marbellu smo zaobišli zbog gužve.


ATRAKCIJE


alhambra
Alhambra

Karte uzmite online nekoliko tjedana prije puta. Rezervirajte si barem tri-četiri sata za obilazak palače. Dođite barem sat vremena prije vremena ulaska jer od glavnog ulaza do točke gdje ulazite u područje oko palače imate 15-tak minuta hoda, a uz put možete obići i prekrasne vrtove. Jednom kad uđete unutra postat će vam jasno zašto je hvale. Alcazaba de Malaga slična je Alhambri.


el-castillo-monumento-colomares
El Castillo Monumento Colomares

Ovo neobično zdanje smjestilo se u kvartu bogatijih, kuća i vila s bazenima. Projekt je posvećen Kristoforu Kolumbu i priča priču o njegovim istraživanjima.


caminito-del-rey
Caminito del Rey

Pripreme za Caminito započela sam još kod kuće, proučavajući videe u strahu i panici kako ću ja to, pa onda na Gibraltaru – onom visećem mostu. Jer ovo je definitivno nešto neobično. Caminito je viseći put – „u zraku“ uklesan u zidove stijena uskog klanca El Chorro. Napravili su ga radnici na izgradnji hidroelektrane 1900-ih. Drugi mu je naziv Mali kraljev put i najopasniji je španjolski i svjetski pješački put. Na njegovom najvišem dijelu nalazi se viseći most na 105 metara visine. Za sve paničare kao ja: cjelokupni put je obnovljen i siguran je, njime prođe stotine ljudi dnevno s vodičima. Samo je jednosmjeran, jednom kad krenete nema natrag, morate proći cijeli put i zadnjih 20 metara mosta, i onda se spuštate i izlazite iz parka do busa koji vas vodi natrag. Daske na putu su razdijeljene pa se vidi između njih – ja sam morala stalno sebe podsjećati da ne gledam dolje. Put možete proći i samostalno. Put ima 7,7 km, pa sve skupa traje cca tri sata. Okolna priroda je divna, a naići ćete i na lisice, divokoze i bjeloglave supove.


calblanque-spain
Calblanque

Ovo je park prirode i rezervat sa pješčanim dinama. Na ulazu ostavljate automobil pa će vas do plaže odvesti autobus (dvije lokacije). Ovdje rade na očuvanju flore i faune, pješčanih dina, a plaže su omiljeno mjesto za kornjače gdje liježu jaja. Na ulazu na plažu možete uzeti držač za suncobran, pa ga na povratku vratiti.


pink-lake-torrevieja
Pink Lake Torrevieja


Jedno od rijetkih rozih jezera u svijetu nalazi se u Torrevieji. Slano jezero svoju boju dobiva zbog organizama i algi koje uspijevaju živjeti u slanoj vodi. Mi nismo imali sreće vidjeti ih, ali često se na jezeru okupljaju flamenci. Kupanje je zabranjeno, a uokolo je rezervat koji okuplja brojne ptice.


bateria-de-castillos-spain
Batteria de Castillos

Batería de Castillitos, iznad Cartagene

Da bi došli do artiljerijske jedinice na vrhu brda pripremite se na polusatnu vožnju uskom, ali dvosmjernom ulicom. Mi smo još k tome išli u sumrak i vraćali se po noći. Definitivno je ljepše po danu jer se s vrha pružaju prekrasni pogledi na more i Cartagenu. Zgrade su obnovljene, a gore stoje dva ogromna topa iz kojih je pucano samo jednom 1937. u Španjolskom građanskom ratu. Jedinica je izgrađena za obranu zaljeva i luke, u pomalo Disney stilu dvoraca.


bolnuevo-spain
Bolnuevo

Formacije stijena erodirane vjetrom i vodom stvorile su neobične oblike koje podsjećaju na kanjone. Preko puta se nalazi plaža.


Mojom greškom ovo smo propustili. Mislila sam da ne treba rezervirati ulaznice online, a ipak treba. Špilje su udaljene oko 45 minuta od Valencije i posebne su jer kroz njih ide najduža plovna podzemna rijeka u Europi po kojoj se vozite čamcem. Eh…nekom drugom zgodom.


Andaluzija je zbilja čarobna i nudi mnogo toga za istraživati. Kad bi samo bilo malo više slobodnog vremena….jednom se vraćamo sigurno :)


827 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page